Ataşehir Psikolog Umut Çınar: “Psikoloji Her şey mi? Hiç bir şey mi?”


Psikoloji Her Şeydir, Psikoloji Hiç Bişeydir

Merhaba sevgili okurlarım,

Bugün sizlerle hayatın her alanında karşımıza çıkan ilginç bir paradoksu paylaşmak istiyorum. Yılların bana öğrettiği en değerli derslerden biri, psikolojinin hem her şey, hem de hiçbir şey olabildiği gerçeği.

Psikoloji Her Şeydir, Çünkü…

Düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımız arasında muhteşem bir bağ var. Hayatta ne yapmak istiyorsak isteyelim – ister iş görüşmesine gidelim, ister sevdiğimiz kişiye açılalım, ister önemli bir sınava girelim – zihin durumumuz başarımızı doğrudan etkiliyor.

Harvard’da yapılan ilginç bir araştırma, olumlu düşünmenin performansımızı %40’a kadar artırabildiğini gösteriyor. Yani sabah aynaya bakıp “Bugün harika bir gün olacak” demek, gerçekten de günümüzü harika yapabiliyor.

Örneğin, iş hayatında yaşadığım en büyük başarılar, kendimi en çok rahat hissettiğim dönemlerde geldi. O anlarda karşımdaki kişinin pozisyonu, durumun zorluğu önemli değildi; içimdeki güç her şeyin üstesinden gelmemi sağlıyordu.
Çünkü neysen ? O’sun.

Psikoloji Hiç Bişeydir, Çünkü…

Bazen fazla düşünmek, en büyük engelimiz olabiliyor. “Acaba ne düşünürler?”, “Ya başaramazsam?”, “Ya hayallerim gerçekleşmezse?” gibi düşüncelerle kendimizi kısıtladığımızda, psikoloji bir engele dönüşüyor.

Düşünsenize, sürekli nasıl göründüğümüzü, ne söylediğimizi, başkalarının ne düşündüğünü hesaplamaya çalışıyoruz. Bu kadar çok düşünmek, doğal akışımızı bozuyor. Hayatımda öyle anlar oldu ki, kendimi mükemmel hissettiğim zamanlarda bile başarısız oldum. Bazen de tam tersi – hiç hazır hissetmediğim anlarda, düşünmeyi bırakıp sadece harekete geçtiğimde muhteşem sonuçlar aldım.

Günlük Hayatta Denge

Uzmanlar “akış” durumu dediğimiz optimal performans halinin, düşünce ile içgüdü arasındaki dengede ortaya çıktığını söylüyor. İş hayatından özel ilişkilere, akademik hayattan sosyal yaşama kadar her alanda bu dengeyi kurmak çok önemli.

Mesela, önemli bir sunum öncesinde elbette hazırlanmalıyız. Ama bazen fazla hazırlık ve düşünce, doğallığımızı kaybetmemize neden olabiliyor. Veya ilişkilerde – karşımızdaki kişiyi etkilemek için sürekli stratejiler düşünmek yerine, bazen sadece kendimiz olmak en doğru seçim olabiliyor.

Günümüz Dünyasında Psikoloji

Modern hayatın getirdiği stres, sosyal medyanın yarattığı sürekli karşılaştırma hali ve bitmeyen başarı baskısı, hepimizi etkiliyor. Ama ilginç olan şu ki, bu durumun farkında olmak bile bazen fazladan bir yük olabiliyor.

İyi haber şu ki, psikolojik dayanıklılık geliştirilebilir bir beceri. Tıpkı bir kas gibi, zamanla güçlenebiliyor. Ama paradoksal olarak, bazen en etkili yöntem, hiç çaba göstermemek olabiliyor.

Sevgili okurlarım, hepimiz bu yolculukta öğrenciyiz. Ben de her gün yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum. Belki de asıl “güç”, bu öğrenme sürecinin hiç bitmeyeceğini kabul etmekte yatıyor.

Sevgiyle Kal, ama kölesi olma
Sevgilerimle, Umut Çınar

Merhaba!